Economie, cultuur en welzijn

Toegankelijk en bereikbaar houden van culturele infrastructuur

Toelichting

Gemeenten hebben aangegeven behoefte te hebben aan inbreng van kennis en procesbegeleiding om regionale afstemming te bevorderen. De provincie faciliteert bestaande culturele netwerken van gemeenten om tot duurzame regionale afstemming en efficiënte samenwerking te komen. 
Samenwerkingspartners 
Belangrijke partners bij dit beleidsdoel zijn, naast gemeenten, ProBiblio en Plein C .  
Prioriteiten 
Ten aanzien van culturele infrastructuur zette de provincie in op de volgende activiteiten: 

  • Doorontwikkelen van kennisnetwerk culturele infrastructuur en stimuleren en participeren in regionale cultuurnetwerken van MRA en Noord-Holland Noord. 
  • Toegankelijk en bereikbaar houden van het provinciaal bibliotheeknetwerk. 
  • Bevorderen van de kwaliteit van cultuureducatie in het basisonderwijs door middel van het koppelen van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit met gemeenten en het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. 
  • Monitoring en verdere uitwerking van Covid-19-nood en stimuleringsfondsen.  

Omgevingsfactoren 

  • Het effect van de COVID-19-maatregelen werkte voor de culturele sector ook door in 2023. Culturele instellingen krabbelden weer op en konden hun publiek weer ontvangen. Maar doordat ze geen ‘vet meer op de botten hebben’ en de kosten voor energie, huur en personeel in 2023 aanzienlijk hoger werden, verkeren diverse organisaties nog in de gevarenzone.  
  • De staatssecretaris van Onderwijs Cultuur en Wetenschap werkt samen met IPO en Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aan een herziening van de Bibliotheekwet (Wsob) waarin zowel in een zorgplicht van gemeenten als provincies wordt voorzien. Daartoe is een SPUK-regeling (specifieke uitkering) in het leven geroepen.
Deze pagina is gebouwd op 06/10/2024 15:15:55 met de export van 06/10/2024 15:07:05