Programmaverantwoording 2023

Klimaat en Milieu

Doelenboom

2. Klimaat en milieu

2.1 Bijdragen aan de energietransitie

2.1.1 Opwekking van duurzame elektriciteit bevorderen

2.1.2 Bijdragen aan de warmtetransitie

2.1.3 Borgen van de energie-infrastructuur en bijdragen aan de waterstoftransitie

2.1.4 Bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie

2.2 Bevorderen gezonde leefomgeving

2.2.1 VTH-taken uitvoeren en coördineren

2.2.2 Gezonde leefomgeving bevorderen

2.2.3 Kwaliteit bodem en ondergrond verbeteren

Maatschappelijk doel

De provincie ambieert in 2050 klimaatneutraliteit en circulariteit, met een focus op het verminderen van CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen in sectoren als wonen, werken, vervoer en landbouw. De provincie heeft geïnvesteerd in energietransitie, circulaire economie, duurzaam wonen, infrastructuur en past het energienetwerk aan met behulp van innovatieve technologieën. De CO2-impactanalyse (2022) voorspelt een verwachte daling van 33% in de CO2-uitstoot binnen Noord-Holland in 2030 ten opzichte van 1990.
In het kader van de energietransitie heeft de provincie beleid ontwikkeld voor energie-infrastructuur, duurzame energieopwekking op land (via Regionale Energiestrategieën (RES)), warmtetransitie en waterstof. Er zijn strategische plannen en deelplannen opgesteld in lijn met het Actieprogramma Klimaat. Ook de provinciale organisatie zelf en het vastgoed in bezit van de provincie moeten uiterlijk in 2030 volledig klimaatneutraal zijn. Het huidige energietransitieprogramma heeft in 2023 vooruitgang geboekt in de verduurzaming van energieopwekking (via RES) en het beheer van de energie-infrastructuur. De provincie heeft meer regie genomen bij de ruimtelijke inpassing van de energie-infrastructuur.
In 2023 werd de eerste Provinciale Circulaire Economie Rapportage gepubliceerd. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd en de conclusies van deze onderzoeken geven een eerste beeld van de voortgang van de transitie naar een circulaire economie in de provincie. Ook de Randstedelijke Rekenkamer heeft in 2023 een rapport opgesteld over het beleid van de provincie voor de transitie naar een circulaire economie. De Randstedelijke Rekenkamer is onder andere positief over de raakvlakken die zijn gezocht met de andere provinciale opgaven, de aandacht die er is voor de ruimtelijke impact van de transitie naar een circulaire economie en de lobby van de provincie om wet- en regelgeving aan te passen, zodat MKB makkelijk de stap naar circulair ondernemen kan maken. De Randstedelijke Rekenkamer concludeert dat de provincie in de afgelopen jaren mooie resultaten heeft behaald met de uitvoering van de Actieagenda, maar geeft ook aan dat er meer nodig is om de transitie te versnellen en heeft daarvoor aanbevelingen gedaan.
De provincie streeft ernaar om een gezondere fysieke leefomgeving te creëren voor haar inwoners. De provincie heeft zich gericht op de aspecten van de leefomgeving waarbij de grootste gezondheidswinst is te behalen. Deze aanpak is gericht op de milieukwaliteiten bodem, (grond)water, lucht, omgevingsveiligheid, geluidbelasting, geur, stof en (ontwikkelingen in) de bodem en ondergrond. De provincie voldeed aan de wettelijke normen en heeft ook actief gekeken waar meer gezondheidswinst te behalen valt. In het bijzonder was er aandacht voor de regio IJmond, waar een gezonde leefomgeving onder druk staat door de ligging in het Noordzeekanaalgebied en de nabijheid van TATA Steel. Ook werkte de provincie aan het toepassen en ontwikkelen van kennis, innovatieve methodes en technische innovaties die leiden tot een gezondere leefomgeving. De vergunningverlening, het toezicht en de handhaving (VTH) zijn belangrijke instrumenten die ingezet zijn om de leefomgeving te verbeteren en werden grotendeels in mandaat uitgevoerd door de 4 Noord-Hollandse omgevingsdiensten.

Wettelijk beleidskader

Provinciaal beleidskader

Lasten & baten

94.178

11,0 %

31.383

3,5 %

Deze pagina is gebouwd op 06/10/2024 15:15:55 met de export van 06/10/2024 15:07:05