Programmaverantwoording 2023

Ruimte en Water

Doelenboom

3. Ruimte en Water

3.1 Ontwikkelen ruimtelijk beleid

3.1.1 Omgevingsvisie en omgevingswet uitdragen

3.1.2 Ruimtelijke kwaliteit borgen en stimuleren

3.2 Uitvoeren ruimtelijk beleid

3.2.1 Bijdragen aan de optimalisering van OV- knooppunten en ketens

3.2.2 Beleid luchthavens uitvoeren

3.2.3 Visie Noordzeekanaalgebied en havencomplexen realiseren

3.2.4 Ruimtelijke structuur versterken

3.2.5 Grondbeleid uitvoeren t.b.v. provinciale doelen

3.3 Bijdragen aan betaalbaar en toekomstbestendig wonen

3.3.1 Afstemming en regionale programmering woningbouw

3.3.2 Bijdragen aan versnelling woningbouwproductie en binnenstedelijk bouwen

3.4 Beschermen tegen overstromingen en bijdragen aan klimaatadaptatie

3.4.1 Kaders stellen voor regionale keringen en investeren in ruimtelijke kwaliteit

3.4.2 Beoordelen versterkingsplannen primaire keringen en investeren in ruimtelijke kwaliteit

3.4.3 Bijdragen aan ontwikkelen en uitvoeren regionale opgaven klimaatadaptatie

3.5 Verbeteren kwaliteit water en benutten en beheren water

3.5.1 Schoon en voldoende grondwater bevorderen

3.5.2 Schoon en voldoende oppervlaktewater bevorderen

3.5.3 Waterrecreatie stimuleren

Maatschappelijk doel

In 2023 heeft de provincie de rol in de ruimtelijke ordening stevig opgepakt. Er is in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) gewerkt aan het Ruimtelijk Voorstel, het Ontwikkelperspectief NOVEX (Nationale Omgevingsvisie Extra) Noordzeekanaalgebied, NOVEX Schipholregio en NOVEX Groene Hart, als ook het Ontwikkelperspectief Noord-Holland Noord. De drie NOVEX ontwikkelperspectieven zijn in 2023 vastgesteld. Voor de NOVEX Schipholregio is in 2023 tevens een uitvoeringsprogramma vastgesteld. Voor het Ontwikkelperspectief Noord-Holland Noord is een analysedocument vastgesteld in 2023.
In 2023 is de implementatie van de Omgevingswet binnen de provincie afgerond. Eind 2023 stelden Provinciale Staten de Tweede herziening van de Omgevingsverordening NH2022 (OV NH2022) vast.
Ruimtelijke kwaliteit is in 2023 gestimuleerd via de inzet van de ARO en de PARK.
De provincie heeft in 2023 vanuit verschillende rollen bijgedragen aan bovengenoemde doelen op het gebied van OV-knooppunten, Openbaar Vervoer en Ketenmobiliteit, onder andere via kennis en onderzoek en cofinanciering van projecten. Tevens is de Regionale Ontwikkelagenda Noord-Holland in 2023 vastgesteld. De agenda bevat maatregelen op het gebied van knooppuntontwikkeling, OV-bereikbaarheid en ketenmobiliteit.
Sinds 2020 is de provincie samen met het ministerie van Defensie en de gemeente Den Helder verenigd in het samenwerkingsverband ‘Ontwikkeling Maritiem Cluster Den Helder’. Dit heeft een vervolg gekregen met het bestuursakkoord dat in juni 2023 is ondertekend. In dit akkoord is het gezamenlijke toekomstbeeld ‘Voornemen Integraal Ontwikkeling Maritiem Cluster’ als perspectief voor verdere studie en planuitwerking vastgelegd.
In 2023 is het Masterplan Wonen afgerond, maar vanwege de verkiezingen niet vastgesteld. In het coalitieakkoord zijn diverse maatregelen uit het Masterplan Wonen opgenomen, waaronder een pilot voor actief grondbeleid, en die worden verder uitgewerkt tot concrete maatregelen om de woningbouw te versnellen. Tevens is de flexibel schilregeling volop ingezet voor projecten en hebben we de woningbouw versneld via het kernteam versnelling en in de inzet van de bouwambassadeur.
Om de primaire keringen op orde te houden en om ruimtelijke kwaliteit langs de dijken te versterken, zet de provincie zich ook in 2023 in om de samenwerking met onze partners te versterken, de procedures te doorlopen en om inhoudelijk en financieel aan projecten bij te dragen die de ruimtelijke kwaliteit versterken. Voor de meekoppelkansen van de Markermeerdijken is in 2023 een addendum op de samenwerkingsovereenkomst vastgesteld, waardoor de projecten definitief uitgevoerd kunnen worden.
In 2023 is verder gewerkt aan het realiseren van de ambities uit de notitie ‘Klimaatadaptatie Noord-Holland, Bouwstenen voor een provinciale aanpak 2020–2023’. Omdat deze notitie eind 2023 afliep, is gewerkt om zoveel mogelijk van de ambities en doelen uit dit document te verwezenlijken. Er is ook gewerkt aan het ontwikkelen van nieuw provinciaal beleid rondom klimaatadaptatie. In 2023 is een start gemaakt met de door het Rijk verplichte bovenregionale stresstesten op het gebied van wateroverlast, waarbij de provincie een coördinerende rol heeft.
In 2023 is verder gewerkt aan uitvoering van deelprogramma Grondwater, dat onderdeel is van Regionaal Waterprogramma Noord-Holland 2022 – 2027. Met uitvoering van het programma wordt invulling gegeven aan Europese verplichtingen die zijn vastgelegd in de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Grondwaterrichtlijn. In 2023 heeft de provincie ingezet op de uitvoering van de provinciale maatregelen voor verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit uit het Regionaal Waterprogramma. Daarnaast heeft de provincie gezorgd voor cofinanciering van drie KRW pilots van de waterschappen.
Waterrecreatie levert een belangrijke bijdrage aan de regionale economie. In 2023 zijn de drie subsidieregelingen waterrecreatie gecontinueerd: Innovatie en duurzaamheid, Kleine voorzieningen en diensten en Waterrecreatie voor de kleinere pleziervaart.

Wettelijk beleidskader

Provinciaal beleidskader

Lasten & baten

63.257

7,4 %

36.268

4,0 %

Deze pagina is gebouwd op 06/10/2024 15:15:55 met de export van 06/10/2024 15:07:05