Ruimte en Water

Uitvoeren ruimtelijk beleid

Toelichting

De provincie waarborgt de provinciale doelstellingen door zo vroeg mogelijk in gesprek te gaan met gemeenten en regio’s over hun ruimtelijke plannen en lokale, regionale en bovenregionale visies.

  • Deze gesprekken voerde de provincie ook in 2023 op ambtelijk niveau met alle gemeenten en regio’s. In sommige gevallen vond bestuurlijk overleg plaats.
  • De provincie heeft circa 25 keer juridisch-planologisch instrumentarium ingezet (zienswijzen, beroep, reactieve aanwijzingen en ontheffingen). Het merendeel bestond uit ontheffingen van de Omgevingsverordening onder andere voor de opvang van vluchtelingen.

De nieuwe Omgevingsverordening Noord-Holland 2022 treedt per 1 januari 2024 in werking,

  • De werkwijze hiervoor is in 2023 uitgewerkt in een drietal werkprocessen (provinciale inbreng bij gemeentelijke Omgevingsvisies, provinciale inbreng bij Omgevingsplannen en het verkennen van initiatieven (Omgevingstafels)) en is in december 2023 gecommuniceerd met de gemeenten.
  • Een aantal in de omgevingsverordening opgenomen zoekgebieden, zoals vastgelegd in de Regionale Energiestrategie 1.0, zijn in 2023 verder onderzocht en uitgewerkt tot projectlocaties. Ook het versterken van het energienetwerk maakt deel uit van de nieuwe verordening.

Ruimtelijk Voorstel

  • In aanvulling op de begroting 2023, is in 2023 in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken gewerkt aan het opstellen van het Ruimtelijk Voorstel.
  • Om invulling te geven aan het Ruimtelijk Voorstel wordt onder meer gebruik gemaakt van de Ontwikkelperspectieven NOVEX Groene Hart, NOVEX Schipholregio en NOVEX Noordzeekanaalgebied, die in 2023 gereed zijn gekomen.
  • Voor Noord-Holland Noord is in 2023 gewerkt aan een Ontwikkelperspectief, met als eerste stap een Analysedocument Ontwikkelperspectief Noord-Holland Noord.

Ook voerde de provincie een aantal (onderzoeken naar) projecten uit met een ruimtelijke impact.

  • Zo is in het voorjaar van 2023 het definitief voorkeursalternatief vastgesteld voor het project Aanpak Guisweg. Op 13 juli 2023 werd de bestuursovereenkomst voor de volgende projectfase getekend.
  • Verder is in 2023 is in samenwerking met TenneT gewerkt aan de inpassing van het energienetwerk in de Kop van Noord-Holland. Samen met het Rijk werkt de provincie (met partners in teams) aan meerdere projecten in hetzelfde gebied, waaronder: 380kV-netuitbreiding Noord-Holland Noord (380kV-NHN) En Programma Verkenning Aanlanding Wind op Zee (programma VAWOZ).
  • De afgelopen 2 jaar is een Ruimtelijke Verkenning voor het IJsselmeergebied uitgevoerd en vastgelegd in een eindrapportage.
  • In de Westeinderscheg is gewerkt aan verdere concretisering van meerdere gebiedsvisies (onder andere de Entree Amsterdamse Bos en  de Noorderlegmeerpolder). Ook is via de uitvoeringsregeling een aantal projecten gerealiseerd in dit gebied.

Vanuit het operationeel doel is bijgedragen aan de ontwikkelingen in het Noordzeekanaalgebied (zie ook 3.2.3).

  • Voor de inzet van de stichting Programmabureau Noordzeekanaalgebied heeft de provincie samen met andere partners een financiële bijdrage gedaan.
Deze pagina is gebouwd op 06/10/2024 15:15:55 met de export van 06/10/2024 15:07:05