Programmaverantwoording 2023

Groen

Doelenboom

5. Groen

5.1 Beschermen en ontwikkelen van de groenstructuur

5.1.1 Beschermen en ontwikkelen van NNN en Natura-2000 gebieden

5.1.2 Programma Groene uitweg uitvoeren

5.1.3 Programma Oostelijke vechtplassen uitvoeren

5.1.4 Gebiedsprogramma Laag Holland uitvoeren

5.2 Beheren van de groenstructuur

5.2.1 NNN en agrarische natuur beheren

5.2.2 Recreatiegebieden en recreatieve routes beheren

5.2.3 Uitvoering geven aan de Wet natuurbescherming

5.2.4 Tegemoetkoming faunaschade uitkeren

5.3 Betrekken van onze partners bij bescherming en beheer van groen

5.3.1 Aanpak Groen Kapitaal uitvoeren

5.3.2 Bijdragen aan regionale samenwerking t.a.v. groen

5.3.3 Balans ecologie en economie Waddengebied nastreven

Maatschappelijk doel

Een robuuste en hoogwaardige groenstructuur die bijdraagt aan de biodiversiteit en aan het welzijn van de bewoners en bezoekers van de provincie.
Natuur- en landschapswaarden staan wereldwijd onder druk. Ook in Noord-Holland. Dit komt door een gebrek aan geschikte leefgebieden voor dier- en plantensoorten, versnippering door verstedelijking en infrastructuur en door milieuproblemen zoals onvoldoende waterkwaliteit, verdroging van natuurgebieden en hoge fosfaat- en stikstofemissies door verkeer, industrie en landbouw. Nederland voldoet nog lang niet aan de Europese eisen voor bescherming van soorten en kwetsbare leefgebieden.De provincie herkent de urgentie van de biodiversiteitsopgave en de noodzaak om maatregelen te nemen. Alleen door een aanzienlijke verbetering van de ruimtelijke, water- en milieu- condities is een balans haalbaar tussen gezonde, veerkrachtige ecosystemen enerzijds en economische activiteiten anderzijds.
Belangrijke gebeurtenissen en mijlpalen
Hieronder de belangrijkste gebeurtenissen in 2023 in chronologische volgorde:

  • Op 21 juni 2023 klapte het Landbouwakkoord, waarmee de beoogde vaststelling van dit voor de toekomst van het landelijk gebied richtinggevende akkoord tussen kabinet en de landbouworganisaties, voor onbepaalde tijd werd opgeschort.
  • Op 30 juni 2023 hebben Gedeputeerde Staten conform de tot dat moment geldende afspraken de ‘Startversie Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) ’ (zie ook Operationeel Doel 5.1.1) aangeboden aan de minister voor Natuur en Stikstof en de Ecologisch Autoriteit. Onderdeel hiervan was het Maatregelenpakket Versnellingsgelden 2023 voor projecten die op korte termijn kunnen starten (de zogenaamde ‘Koplopersprojecten’).
  • Op 6 juli 2023 werd in Noord-Holland het coalitieakkoord 2023-2027 'Verbindend Vooruit!’ gepresenteerd. In de paragraaf ‘Natuur en landelijk gebied’ werd de urgentie ten aanzien van bovengenoemde opgaven nogmaals benadrukt en aangegeven dat de coalitie zich richt op een vitaal en leefbaar landelijk gebied met economisch toekomstperspectief, waarin natuur en landbouw met elkaar in balans zijn en mensen kunnen wonen, werken en recreëren. In 2023 is een start gemaakt om samen met de partners binnen de al lopende gebiedsprocessen te onderzoeken hoe in de komende jaren de ambities ten aanzien van bovengenoemde opgaven binnen de ter beschikking staande mogelijkheden en middelen (capaciteit en geld) toch zo goed mogelijk gerealiseerd kunnen worden.
  • Op 7 juli 2023 viel het kabinet Rutte IV. Het opschorten van het Landbouwakkoord en de val van het kabinet hadden directe gevolgen voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en daarmee ook voor besluitvorming over het Transitiefonds in het kader waarvan provincies de beoogde aanvragen voor het PPLG voor de periode 2023-2035 in konden dienen. Als gevolg van de demissionaire status van het kabinet heeft de Eerste Kamer in haar plenaire vergadering op 3 oktober 2023 namelijk het daarvoor essentiële wetsvoorstel ‘Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur’ controversieel verklaard.

Ondanks de hierdoor ontstane onzekerheid heeft de provincie er in 2023 voor gekozen om binnen de daartoe beschikbare middelen toch zo goed mogelijk uitvoering te blijven geven aan de realisatie van haar ambities. Dit leidde er in het kader van risicobeheersing wel toe dat er in sommige gevallen voor is gekozen om alleen uitvoering te geven aan activiteiten waarvan de dekking op dat moment gegarandeerd was en niet vooruit te lopen op mogelijke extra middelen in de toekomst. Dit was bijvoorbeeld aan de orde bij de besluitvorming rondom het vaststellen van het Programma Natuurnetwerk (PNN) 2024 en het Natuurbeheerplan 2024 .

Wettelijk beleidskader

Provinciaal beleidskader

Lasten & baten

158.528

18,5 %

60.052

6,7 %

Deze pagina is gebouwd op 06/10/2024 15:15:55 met de export van 06/10/2024 15:07:05