Toelichting
- In het Oostzanerveld zijn themabijeenkomsten georganiseerd ter verdieping van de verkenningsfase van het gebiedsproces. In het Wormer- en Jisperveld, de Eilandspolder en Polder Mijzen is daarmee een begin gemaakt. In deze gebieden -en ook Polder Westzaan, Ilperveld, Varkensland en Kalverpolder- zijn ecologische beheerchecks opgesteld. Er is een onderzoek gestart naar hydrologisch systeemherstel in Laag Holland, ten behoeve van Natura 2000-doelen . In Polder Westzaan is gewerkt aan een uitvoeringsstrategie, met een koers op verbrakking van de hele polder met uitwerking van de thema’s natuur-landbouw-water en recreatie. In het deelgebied Peereboom, Opperwoud en de Nes in Waterland-Oost, is een definitief ontwerp van de NNN-inrichting nagenoeg opgeleverd.
- Alle projecten in het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland (IBPVP) zijn in 2023 in uitvoering gegaan, waaronder projecten in het Ilperveld (groeiend veen in natuurgebied) en Landelijk Noord bij Amsterdam (tegengaan bodemdaling in agrarisch gebied). Voor polder IJdoorn is de samenwerking gezocht met Rijkswaterstaat en een koppeling gelegd met hun Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW). Het loket veenweideboeren is geopend bij de agrarische natuurvereniging Water Land en Dijken, waarmee boeren worden gestimuleerd tot aanleg van drukdrainage of greppelinfiltratie om daarmee de bodemdaling terug te dringen.
Op grond van de doelen in het Klimaatakkoord dienen de gezamenlijke veenweidenprovincies een opgave van 1 miljoen ton CO2-equivalenten te realiseren.
- De veenweidestrategie maakt onderdeel uit van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) waarvan de startversie naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is verzonden. De besteding van de Impulsgelden bodemdaling (€ 18 miljoen rijksmiddelen) zijn hierin opgenomen.