Groen

Beheren van de groenstructuur

Toelichting

De Wet natuurbescherming  geeft de provincie Noord-Holland een aantal taken en bevoegdheden die hieronder worden toegelicht.
In Noord-Holland liggen 19 Natura 2000-gebieden . De provincie is voor 14 hiervan verantwoordelijk voor de Natura 2000-beheerplannen. Inmiddels is voor elk van deze gebieden een beheerplan vastgesteld en zullen sommige beheerplannen worden geactualiseerd als hun looptijd (na 6 jaar) eindigt.

  • In 2023 zijn voor 4 gebieden in Laag Holland beheerplannen vastgesteld.
  • Voor 5 gebieden in de duinen zijn evaluaties van de beheerplannen afgerond.

Faunabeheer

  • In 2023 is de Faunabeheereenheid gestart met het nieuwe faunabeheerplan ganzen met als doel om de schade veroorzaakt door ganzen voor de landbouw, natuur en vliegveiligheid terug te dringen.
  • In april 2023 is de werking van het faunabeheerplan algemene soorten komen te vervallen als gevolg van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het gevolg daarvan is dat voorheen vrijgestelde soorten niet langer waren vrijgesteld. Boeren die hierdoor schade hebben geleden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming (zie 5.2.4).

Soortenbescherming en bestrijding van invasieve exoten

  • De provincie werkte in 2023 aan de uitvoering van verschillende proefprojecten waarin met gemeenten gezamenlijk een aanpak voor gebiedsgerichte ontheffingen, op basis van soortmanagementplannen werd uitgewerkt. Hiermee wil de provincie de administratieve lasten van bijvoorbeeld grootschalige renovaties in het kader van de energietransitie  verminderen.  
  • In 2023 heeft de Provincie bij eigen werkzaamheden in het NNN, Natura 2000-gebieden en het (agrarisch) natuurbeheer de actieve soortenbescherming toegepast.
  • Ook daarbuiten heeft de provincie in 2023, in lijn met het Masterplan biodiversiteit, projecten voor soorten waarvoor Noord-Holland een bijzondere verantwoordelijkheid heeft, zoals de tengere distel, kwabaal, locomotiefje, graslandvlinders en de otter, gerealiseerd.
  • In 2023 is binnen de Regiegroep Invasieve Exoten kennisuitwisseling en de ontwikkeling en de coördinatie van de aanpak door alle betrokken partijen in de provincie nader uitgewerkt en is een programma voor de aanpak van invasieve exoten opgesteld.

Dierenwelzijn
In 2023 is het rapport 'Formats voor wildopvangcentra in Noord-Holland' opgeleverd door het kennisinstituut Wageningen Environmental Research. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt nog aan de actualisatie van de beleidsregels.

  • De provincie blijft hierover met het Rijk in gesprek.
Deze pagina is gebouwd op 06/10/2024 15:15:55 met de export van 06/10/2024 15:07:05