Ruimte en Water

Verbeteren kwaliteit water en benutten en beheren water

Toelichting

  • In 2023 heeft de provincie ingezet op de uitvoering van de provinciale maatregelen voor verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit uit het Regionaal Waterprogramma.
  • Daarnaast heeft de provincie gezorgd voor cofinanciering van 3 Kaderrichtlijn Water (KRW) pilots van de waterschappen.
  • De provincie heeft in 2023 151 zwemlocaties aangewezen. Dit zijn er evenveel als in 2022.
  • Daarnaast heeft de provincie € 100.000,-  subsidie verstrekt aan de verbetering aan de waterkwaliteit van de zwemlocaties.

Noord-Holland maakt deel uit van 2 zoetwaterregio’s die onder het Deltaprogramma vallen.

  • De provincie draagt (jaarlijks) financieel bij aan de ondersteuning van de regio’s en projecten.
  • In 2020 is een 3 jaar durende pilot grootschalige ondergrondse waterberging op Texel (Zoete Toekomst) gestart, gefinancierd door het Waddenfonds, agrariërs, gemeente, waterschap en provincie. Deze pilot is in 2023 afgerond, waarna fase 2 is opgestart. Deze tweede fase richt zich op de monitoring van de installaties.
  • Tot slot heeft de provincie financieel bijgedragen aan de uitvoering van het werkpogramma Deltaprogramma IJsselmeergebied (zoetwatervoorziening en veiligheid lange termijn).

BBV indicator oppervlaktewater

Waterkwaliteit: % van de waterlichamen met een goede ecologische kwaliteit (oppervlaktewater)

Goed

Matig

Ontoereikend

Slecht

Hollands Noorderkwartier

0%

45%

49%

6%

Rijnland

0%

82%

0%

18%

Amstel, Gooi en Vecht

0%

37%

44%

19%

Peildatum

2023


Toelichting BBV indicator: De indicator geeft de ecologische kwaliteit van het water per waterschap weer, onderverdeeld in vier categorieën. De beoordeling is conform de systematiek van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). De KRW heeft als doel de kwaliteit van de oppervlakte- en grondwateren te verbeteren en in stand te houden, zowel ecologisch als chemisch. De ecologische toestand wordt onder andere bepaald door de concentratie van stikstof en fosfaat en vier biologische kwaliteitselementen (macrofauna, overige waterflora, vis en fytoplankton). De beoordeling vindt plaats op basis van het 'one out-all out principe': indien één kwaliteitselement niet aan de eisen voldoet wordt de toestand van het waterlichaam niet als goed beoordeeld.

Deze pagina is gebouwd op 06/10/2024 15:15:55 met de export van 06/10/2024 15:07:05