Economisch herstel en duurzaamheid

Economisch herstel en duurzaamheid bevorderen

Toelichting

Particuliere woningeigenaren

  • Om bij te dragen aan de vermindering van CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving is in februari 2023 de subsidieregeling ‘Energiebesparingsprogramma woningen Noord-Holland’ opengesteld. Het programma heeft een looptijd van meerdere jaren. Alle Noord-Hollandse gemeenten hebben een aanvraag ingediend en inmiddels zijn alle subsidies verleend.
  • In juli 2023 is het project Versnellen Energietransitie Woningen gestart. Bij dit project worden woningen in de provincie Noord-Holland met dezelfde kenmerken gezamenlijk verduurzaamd: de contingentenaanpak.

Corporaties

  • Inmiddels zijn 4 trajecten gestart waarbij corporaties samenwerken om de markt uit te dagen de renovatiekosten te verlagen door het behalen van schaalvoordelen en innovatie.

Maatschappelijk vastgoed
Het Ontzorgingsprogramma is gericht op het helpen van eigenaren van maatschappelijk vastgoed bij het verduurzamen van hun gebouwen.

  • In 2023 zijn er 152 lopende trajecten en zijn inmiddels 197 gebouwen betrokken.
  • De subsidieregeling voor de verduurzamingsmaatregelen voor dorpshuizen sluit goed aan op het ontzorgingsprogramma. Inmiddels zijn er 30 aanvragen waarvan er al 25 zijn toegekend.
  • Bij de regeling verduurzaming culturele instellingen is het subsidieplafond bereikt in juni 2023. In totaal zijn 30 subsidies verstrekt voor het verduurzamen van gebouwen van culturele instellingen.   

Maatschappelijke sector
Bijna alle gemeenten in Noord-Holland (39) hebben gebruik gemaakt van de subsidieregeling 'versterken maatschappijke sector’ om de maatschappelijke sector tijdens en na de coronapandemie te versterken. Er zijn met name projecten ondersteund op het gebied van ontmoetingen faciliteren en het versterken van vrijwilligers(beleid).

Cultuursector
CultuurHerstel richt zich op coaching en begeleiding bij het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen van culturele organisaties.

  • In 2023 zijn 29 adviestrajecten voor musea, cultuureducatie instellingen, festivals en (pop)podia gestart, verspreid over heel Noord-Holland.

Met de Noord-Hollandse Cultuurlening kunnen cultuur- en erfgoedorganisaties onder gunstige voorwaarden lenen om te investeren in nieuwe producties, ontwikkeling, groei en innovatie.

  • Er zijn vanaf 2022 11 aanvragen gehonoreerd. Door de revolverendheid kunnen steeds nieuwe aanvragen worden gehonoreerd. Bij continuering van deze regeling wordt dit effect versterkt.

Doel van de subsidies Impuls Innovatie en Samenwerking cultuur en erfgoed was om vernieuwing aan te jagen en samenwerking te bevorderen met andere domeinen zoals zorg of onderwijs.

  • Er zijn in 2023 29 subsidies verstrekt.

Op basis van de motie M187-2022 Instandhouding en duurzaam herstel ARTIS-Aquarium is in 2023 dekking (€ 2,7 miljoen) beschikbaar gesteld vanuit het Economisch Herstel- en Duurzaamheidsfonds voor een bijdrage aan de verduurzaming van Artis.  
Versterking arbeidsmarkt technieksector
Brancheorganisaties, het Rijk, gemeenten en de provincie in de 5 arbeidsmarktregio’s werken samen in techniekcampussen om mensen te leren met nieuwe technieken te werken.

  • Er zijn leer- en werktrajecten opgestart gericht op het leren van digitale vaardigheden en innovatieve toepassingen vergroten voor MKB in de technologiesector (verduurzaming).
  • Eind 2022 is gestart met het project zij-instromers, gericht op banen op het gebied van verduurzaming bij de provincie of partners in de MRA.

Versterking arbeidsmarkt
Kort na de uitbraak van Corona was de verwachting dat de arbeidsmarkt met hoge werkloosheid te maken zou krijgen.

  • In eerste aanleg heeft de provincie, in afwijking van haar reguliere arbeidsmarktbeleid, ingezet op beschikbaar stellen van middelen voor individuele trajecten voor behoud of zij-instroom van (nieuwe) vakmensen.
  • Daarnaast heeft de provincie gewerkt aan een goede infrastructuur werkzoekenden naar de structurele tekorten in bouw en techniek te geleiden en op te leiden.
  • Dit betekent meer samenwerking organiseren tussen partijen in het sociaal-economisch domein van een arbeidsmarktregio, het onderwijs en het bedrijfsleven. Vanuit het reguliere arbeidsmarktbeleid lag aansluiting bij de provinciale campusstructuur hierin voor de hand.
  • Samen met hen en de Technologiecoalitie Noord-Holland is ervoor gezorgd dat elke arbeidsmarktregio een Servicepunt Techniek heeft. Er zijn nieuwe opleidingen gekomen inclusief leer-werklocaties voor kwetsbare groepen en beroepen in de arbeidsmarkt.
  • Ook zijn er maatregelen die (digitale) achterblijvers in het MKB ondersteunen.
Deze pagina is gebouwd op 06/10/2024 15:15:55 met de export van 06/10/2024 15:07:05