Bereikbaarheid

Provinciale infrastructuur in stand houden en ontwikkelen

Toelichting

De provincie voert het programma Focus Smart Mobility uit om onder andere efficiënter gebruik te maken van haar wegennet. De provincie richt zich op leren, ontwikkelen en realiseren van toepassingen ten behoeve van schoon, slim en veilig reizen. Samen met de Europese netwerkorganisaties POLIS, UITP en Ertico onderzoekt de provincie met kennispartners en andere Europese regio’s welke provinciale projecten voor Europese subsidies in aanmerking komen. De financiering uit Europa moet helpen de provinciale ambities om slim, schoon en veilig te reizen waar te maken.

  • Het programma Focus Smart Mobility is inmiddels ingericht. Alle projecten binnen de thema’s zijn opgestart. Van een aantal projecten zijn de eerste resultaten al bekend. Een aantal studies zijn inmiddels bijna afgerond:  
  • Met het project 'Auto van de Straat' is gewerkt aan deelmobiliteit in landelijk gebied. Hiermee heeft de provincie bijgedragen aan inclusieve communicatie en participatie omtrent deelmobiliteit;  
  • De opgestelde studie Hubstrategie Provincie Noord-Holland geeft handvatten voor een duurzaam mobiliteitssysteem in de provincie. Het is belangrijk om te bepalen of, en zo ja, op welke delen in Noord-Holland de provincie een rol heeft bij de totstandkoming van de mobiliteits- en logistieke hubs. Er is in de navolging van de Hubstrategie het volgende gedaan:
    • P+R Muiden: De provincie werkt samen met gemeente en regio aan verbetermaatregelen voor de korte termijn (zoals uitbreiden fietsparkeren, detectielus aanbrengen in wegdek en verwijzingen naar P+R aanbrengen).
    • Hub Crailo: De subsidie is in 2023 beschikt.
    • Pilot Purmerend: de provincie heeft een bureau ingehuurd dat de gemeente Purmerend gaat helpen bij de ontwikkeling van een hub nabij station Purmerend.
    • Hubstrategie Gooi en Vecht: in de regio Gooi en Vecht wordt gewerkt aan een regionale hubstrategie wat gezien kan worden als een nadere uitwerking van de provinciale Hubstrategie.
  • Het fietsen is aantrekkelijker en veiliger gemaakt door met inzet van data op het juiste moment groen te geven. Dat is op 10 verschillende plaatsen in Noord-Holland gedaan door de verkeersregelinstallaties te optimaliseren;  
  • In samenwerking met provincie Utrecht en Zuid-Holland is een aanpak met vaste en flexibele overslagpunten ontwikkeld om goederenvervoer over water te stimuleren;  
  • In de MRA-regio heeft de samenwerking met de verschillende partijen binnen het Platform Smart Mobility geleid tot het opzetten van een Werkplaats Deelmobiliteit. Hiermee helpt de provincie de gemeenten bij de knelpunten die ze ervaren wanneer ze deelmobiliteit vorm willen geven.   

Overige innovatieprojecten:

  • De provincie heeft bijgedragen aan het ontwikkelen en implementeren van verschillende IFD-specificaties voor kunstwerken zoals vaste- en beweegbare bruggen. Hiermee wordt efficiënt onderhoud, toekomstbestendig vervangen- en circulair bouwen van kunstwerken mogelijk gemaakt.
  • Samen met de TU Delft ontwikkelt de provincie levensduurverlengende innovaties. Er loopt een onderzoek naar een biodynamische oever waarbij natuurlijke, levende gewassen, zoals mossen, worden gebruikt in plaats van harde (dode) materialen, om beton beter te beschermen.
  • Samen met TU Delft, provincie Gelderland en marktpartijen heeft de provincie asfalt voorzien van epoxy ontwikkeld en toegepast als onderdeel van de zoektocht naar substantieel langere levensduur van asfalt.
  • De provincie zet haar infrastructuur in voor innovaties om duurzame energie op te wekken. Zo is een deel van het fietspad N232 uitgerust met een zonnewegdek.
Deze pagina is gebouwd op 06/10/2024 15:15:55 met de export van 06/10/2024 15:07:05